Gyakori kérdések és válaszok Nyomtatás

AZ ELŐFIZETÉSSEL, A HASZNÁLAT MÓDJÁVAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK

1. Mit jelent a "maximális", az "átlagos" és a "garantált" sebesség?

Az Internet nem arra lett kitalálva, hogy a világ két pontja között garantált, azaz minden időpontban állandó sebességű adatátvitelt biztosítson. Erre egyéb kommunikációs hálózatok valók, az ilyen kapcsolatok díjai nagyon magasak. Az Internet tervezői inkább a kommunikáció létrejöttének biztonságát és nem annak sebességét tartották szem előtt.

A csomagok leírásában minden internet szolgáltató azt a maximális sebességet adja meg, amelyet az előfizető biztosan nem tud túllépni, mert azt a szolgáltató korlátozza. Ezen felül ez az adat nem a világ bármely pontjáig, hanem a szolgáltató központjáig szól (ahonnan a szolgáltató az országos és a nemzetközi gerichálózathoz csatlakozik).

A szolgáltató kötelessége, hogy megadjon egy elfogadható minimális sebességértéket is, amellyel központja az esetek 90%-ában elérhető. Ezt hívjuk garantált sebességnek, és hangsúlyozzuk, hogy ez nem tévesztendő össze a garantált sebességű, úgynevezett bérelt vonali szolgáltatással. (Ez egyben az Általános Szerződési Feltételek 6. pontjában a 11-es minőségi mutatónál megadott minimálérték.)

Sávszélesség menedzselő technológiánk jellemző tulajdonsága, hogy ha ön szokásos célokra használja az internetet (webet böngész, híreket, levelet olvas, kisebb videókat tölt le vagy fel), akkor sebességére a maximális érték lesz a jellemzőbb. Ha azonban folyamatosan letölt, vagy feltölt, akkor a garantált és maximális érték között váltakozik.

Az adatátviteli eszközök és szoftvertechnológiák fejlődésével az internet szolgáltatás sebességbeli stabilitása közelíthet a bérelt vonal minőségéhez, de a felépítéséből következően sohasem fogja elérni azt. Jó internetszolgáltató az, aki tudatosan törekszik arra, hogy a csomagokban megadott maximális értékeket minél jobban megközelítő hálózatot építsen ki, és az előfizetőszám növekedésével fejleszti is azt. A jacsa.NET ilyen szolgáltató kíván lenni.

Az internetre kapcsolódás sebességét a http://speedtest.jacsa.net/ oldalon található sebességmérővel tesztelheti. A megjelenő oldalon kattintson a Begin Test szövegre. A kapott eredménynél a Download a letöltés, az Upload a feltöltés sebessége.


2. Használhatok-e (videó)telefon alkalmazást, vagy más számítógépek közti fájlcserélő programot a jacsa.NET internet-hálózatán?

A jacsa.NET internet-hálózata - mint az egész Internet - egy közösségi hálózat, melynek legfőbb alapelve: "Élni és élni hagyni".
A fájlcserélő programok a hálózatot folyamatosan terhelik, ezért ezek használóit megkérjük arra, hogy lehetőleg csúcsidőn kívülre (pl. éjszakára) időzítsék a használatukat. A telefonos alkalmazások megfelelő beállítással jól használhatók, az IP-telefonok minősége az IP-telefon szolgáltató pillanatnyi terheltségétől függően változhat, a Skype gyors számítógéppel pedig kiválóan használható a hálózatunkon.


MŰSZAKI KÉRDÉSEK

3. Befolyásolja-e az időjárás, vagy egyéb tényező a rádiós hálózat működését?

A köd, a hó és az eső a hálózat működését nem befolyásolja észrevehetően, tiszta időben pedig kiváló működést várhatunk. Az eddigi üzemelési tapasztalatok azt mutatják, hogy az áramellátás bizonytalansága a legfőbb oka az esetleges üzemzavaroknak, de helyszíni beavatkozást ez sem igényel. Viharos időben kérjük, hogy az adóvevő berendezéseket áramtalanítsák, a számítógépkábelt húzzák ki, mert a villám által a kábelben indukált feszültség a számítógépet és az adóvevőt is tönkreteheti.

4. Veszélyezteti-e az egészségemet a mikrohullámú sugárzás?

Nyugodtan állítható, hogy nem. Az alkalmazott eszközök teljesítménye 10 és 100 milliwatt között van, és testünktől távol sugároznak. A sugárzás intenzitása az antennától való távolsággal négyzetesen csökken, tehát kétszer akkora távolságban negyede az eredetinek.
Ezzel szemben mobiltelefonjaink 20 és 800 milliwatt közti teljesítménnyel sugároznak (épületen belül használva a nagyobb teljesítmény a jellemző), a fejünkhöz tartva használjuk és legtöbbször a testünkön (pl. ruhazsebben) tartjuk őket.

5. Lelassult a net. Mi lehet az oka?

Több oka is lehet:

- Vírust, vagy egyéb férget kapott. Ez akkor is előfordulhat, ha friss vírusirtó van a gépén. Ettől a gép lelassul, és a vírus felesleges internet-forgalmat is generál, ami tovább lassítja az internet-elérést.

- A felesleges forgalom kiszűréséhez zárjon be minden alkalmazást! Figyelje meg a routeren lévő ledeket! Szapora villogásuk ismeretlen forgalomra utalhat.

- Ha több számítógépet használnak routeren keresztül, győződjön meg arról, hogy nem a másik számítógép(ek) forgalma miatt lassult-e le az Ön internet kapcsolata: kapcsolja ki a routeren a wifit, húzza ki a routerből a lakásban található többi számítógép kábelét, vagy kapcsolja le a többi számítógépet/tabletet/okostelefont! Egyetlen számítógéppel és kábelen (ne wifin) csatlakozzon a routerhez!

- Az előbbinél is biztosabb módszer, ha a routert kikapcsolja, és a szolgáltatásunk végpontját jelentő számítógépkábelt közvetlenül a számítógépéhez csatlakoztatja. A kapcsolat beállításának módját ide kattintva olvashatja, beállítási nehézség esetén hívja a műszaki ügyfélszolgálatunkat.

- Amennyiben teheti, használjon új, modern számítógépet, frissen telepített operációs rendszert az internetkapcsolat teszteléséhez. Ha használt számítógépének felújítása mellett dönt, először memóriát bővítse és a merevlemezt cserélje ki SSD lemezre (lásd a Wikipédián!), majd telepítse újra az operációs rendszert.

- A fenti tanácsokban leírtak elvégzése mellett is előfordul, hogy az a szerver, amelyről Ön az információt kapja, vagy a hozzá vezető útvonal az interneten terhelt. Ez az internet természetes velejárója. Vannak fogyasztási csúcsidőszakok (délután 6 és este 10 között, hétvégén, esős időben), amikor a népszerű webhelyek lassabban érhetők el. Erre nincs befolyásunk, azokat a szervereket nem mi üzemeltetjük. Az internetre csatlakozás sebességét a http://speedtest.jacsa.net/ oldalon található sebességmérővel tesztelheti. A megjelenő oldalon kattintson a Begin Test szövegre. A kapott eredménynél Download a letöltés, az Upload a feltöltés sebessége. Mérjen legalább háromszor, mert előfordulhat, hogy az első méréskor a számítógépe még a tesztprogram indításával van elfoglalva, így a rendelkezésre állónál kisebb értéket kaphat. Amennyiben a számítógépével közvetlenül csatlakozik a netre, a gép modern, vírusmentes és nem fut a háttérben egyéb, forgalmat generáló program, a sebességteszt eredményének majdnem mindig az előfizetett csomag maximális sebessége közelében kell lennie.

- Ha napszaktól függetlenül, folyamatosan lényegesen kisebb sebességet tapasztal a csomagban megadott értékeknél, és a fenti eseteket kizárta, akkor valamilyen műszaki probléma van vagy az Ön készülékében, vagy a mi hálózatunkban, kérjük hívja műszaki ügyfélszolgálatunkat.