Gyakori kérdések és válaszok Nyomtatás

ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK

1. Csak internet? Televízió és telefon szolgáltatás nincsen?

"Klasszikus" televízió szolgáltatásunk nincsen. 15 évvel ezelőtt, amikor szolgáltatásunkat elkezdtük, ennek technikai oka volt.

Ma már az internet sebességének növekedése és az okos eszközök megjelenése új helyzetet teremt: nincs szükség külön kábelhálózat kiépítésére és beltéri eszközre, a tartalom az interneten keresztül okostévével, telefonnal, tablettel vagy számítógéppel elérhető.

Az elmúlt években sorra jelentek meg a csak neten szolgáltatók (Netflix, HBO Go, Apple TV+ stb.). Mostanában a hagyományos tévé szolgáltatók is egymás után jönnek ki a néhány kattintással előfizethető úgynevezett streaming szolgáltatással. Ezek a szolgáltatások a hagyományos tévé előfizetés áráért egyszerre több eszközön teszik lehetővé a tévézést, és a tévé magunkkal is vihető. Ilyen szolgáltatások például a Direct One, vagy a mindigTV GO. A szolgáltatáshoz az okos eszközökre letölthető alkalmazások ("appok") állnak rendelkezésre. Az említett szolgáltatók csak példák, kérjük nézzen körül a neten.

Összefoglalva: vegyen tőlünk netet és élvezze a tévézés internet által nyújtott szabadságát. :-)


AZ ELŐFIZETÉSSEL, A HASZNÁLAT MÓDJÁVAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK

2. Mit jelent a "maximális", a "rendes körülmények között elérhető" és a "minimális" sebesség?

Maximális sebesség: a szolgáltató által az előfizetői szerződésben vállalt legmagasabb le- és feltöltési sebesség, amelyet a felhasználó a szolgáltatás igénybevétele során megtapasztalhat.

Rendes körülmények között elérhető sebesség: a rendes körülmények között elérhető sebességnek naptári naponként legalább az idő 90%-ában az előfizető rendelkezésére kell állnia, kivéve a szolgáltatás korlátozásának, szüneteltetésének és felfüggesztésének esetét.

Minimális sebesség (garantált sebesség): a szolgáltató által az előfizetői szerződésben vállalt az a legalacsonyabb le- és feltöltési sebesség, amely minden esetben az előfizető rendelkezésére áll. A minimális sebességnek a szolgáltatás igénybevétele során folyamatosan az előfizető rendelkezésére kell állnia, kivéve a szolgáltatás korlátozásának, szüneteltetésének és felfüggesztésének esetét.
 

Sávszélesség menedzselő technológiánk jellemző tulajdonsága, hogy ha ön szokásos célokra használja az internetet (webet böngész, híreket, levelet olvas, kisebb videókat tölt le vagy fel), akkor sebességére a maximális érték lesz a jellemzőbb. Ha azonban folyamatosan letölt, vagy feltölt, akkor a sebesség a minimális és a maximális érték között váltakozik. Érdekesség, hogy az online tévé- vagy videó nézés nem generál folyamatos forgalmat, inkább bizonyos időközönként rövid ideig tartó, nagyobb sebességű (impulzus szerű) forgalmat eredményez.

Az internetre kapcsolódás sebességét a http://speedtest.jacsa.net/ oldalon található sebességmérővel tesztelheti. A megjelenő oldalon kattintson a MEHET! gombra. Tesztelés előtt győződjön meg arról, hogy másik készülékén nem folyik éppen adatforgalom, ami a teszt eredményét befolyásolhatja.


3. Féltem a gyermekemet az internet káros hatásaitól, mit tegyek?
Használjon szűrőprogramot! Erről a "Gyermekvédelem " oldalunkon olvashat részletesebben.


MŰSZAKI KÉRDÉSEK

4. Befolyásolja-e az időjárás, vagy egyéb tényező a rádiós hálózat működését? (lakóparki ügyfeleinkre nem vonatkozik)

A köd, a hó és az eső a hálózat működését nem befolyásolja észrevehetően, tiszta időben pedig kiváló működést várhatunk. Az eddigi üzemelési tapasztalatok azt mutatják, hogy az áramellátás bizonytalansága a legfőbb oka az esetleges üzemzavaroknak, de helyszíni beavatkozást ez sem igényel. Viharos időben kérjük, hogy az adóvevő berendezéseket áramtalanítsák, a számítógépkábelt húzzák ki, mert a villám által a kábelben indukált feszültség a számítógépet és az adóvevőt is tönkreteheti.

5. Veszélyezteti-e az egészségemet a mikrohullámú sugárzás? (lakóparki ügyfeleinkre nem vonatkozik)
Nyugodtan állítható, hogy nem. Az alkalmazott eszközök teljesítménye 10 és 100 milliwatt között van, és testünktől távol sugároznak. A sugárzás intenzitása az antennától való távolsággal négyzetesen csökken, tehát kétszer akkora távolságban negyede az eredetinek.
Ezzel szemben mobiltelefonjaink 20 és 800 milliwatt közti teljesítménnyel sugároznak (épületen belül használva a nagyobb teljesítmény a jellemző), a fejünkhöz tartva használjuk és legtöbbször a testünkön (pl. ruhazsebben) tartjuk őket.

6. Lelassult a net. Mi lehet az oka?

Több oka is lehet:

- Vírust, vagy egyéb férget kapott. Ez akkor is előfordulhat, ha friss vírusirtó van a gépén. Ettől a gép lelassul, és a vírus felesleges internet-forgalmat is generál, ami tovább lassítja az internet-elérést.

- A felesleges forgalom kiszűréséhez zárjon be minden alkalmazást! Figyelje meg a routeren lévő ledeket! Szapora villogásuk ismeretlen forgalomra utalhat.

- Ha több számítógépet használnak routeren keresztül, győződjön meg arról, hogy nem a másik számítógép(ek) forgalma miatt lassult-e le az Ön internet kapcsolata: kapcsolja ki a routeren a wifit, húzza ki a routerből a lakásban található többi számítógép kábelét, vagy kapcsolja le a többi számítógépet/tabletet/okostelefont! Egyetlen számítógéppel és kábelen (ne wifin) csatlakozzon a routerhez!

- Az előbbinél is biztosabb módszer, ha a routert kikapcsolja, és a szolgáltatásunk végpontját jelentő számítógépkábelt közvetlenül a számítógépéhez csatlakoztatja. A kapcsolat beállításának módját ide kattintva olvashatja, beállítási nehézség esetén hívja a műszaki ügyfélszolgálatunkat.

- Amennyiben teheti, használjon új, modern számítógépet, frissen telepített operációs rendszert az internetkapcsolat teszteléséhez. Ha használt számítógépének felújítása mellett dönt, először memóriát bővítse és a merevlemezt cserélje ki SSD lemezre, majd telepítse újra az operációs rendszert.

- A fenti tanácsokban leírtak elvégzése mellett is előfordul, hogy az a szerver, amelyről Ön az információt kapja, vagy a hozzá vezető útvonal az interneten terhelt. Ez az internet természetes velejárója. Vannak fogyasztási csúcsidőszakok (délután 6 és este 10 között, hétvégén, esős időben), amikor a népszerű webhelyek lassabban érhetők el. Erre nincs befolyásunk, azokat a szervereket nem mi üzemeltetjük. Az internetre csatlakozás sebességét a http://speedtest.jacsa.net/ oldalon található sebességmérővel tesztelheti. Mérjen legalább háromszor, mert előfordulhat, hogy az első méréskor a számítógépe még a tesztprogram indításával van elfoglalva, így a rendelkezésre állónál kisebb értéket kaphat. Amennyiben a számítógépével közvetlenül csatlakozik a netre, a gép modern, vírusmentes és nem fut a háttérben egyéb, forgalmat generáló program, a sebességteszt eredményének legalább az előfizetett csomag rendes körülmények között elérhető sebességének közelében kell lennie.

- Ha napszaktól függetlenül, folyamatosan lényegesen kisebb sebességet tapasztal a csomagban megadott értékeknél, és a fenti eseteket kizárta, akkor valamilyen műszaki probléma van vagy az Ön készülékében, vagy a mi hálózatunkban, kérjük hívja műszaki ügyfélszolgálatunkat.